Prothese en kunstgebit

De overgang van eigen tanden naar een kunstgebit (prothese) is voor de meeste mensen groot. Met een kunstgebit is bijna alles nieuw. Denk maar eens aan eten, drinken, spreken en lachen. Alles is wennen.

Home > Specialismen > Prothese en Kunstgebit

Door het speeksellaagje tussen het kunststof van de prothese en uw tandvlees zuigt het kunstgebit zich als een zuignap vast in de mond (retentie). De prothese heeft een zodanige vorm dat deze past bij de anatomie van de kaken en de mondspieren. Er is een duidelijk verschil tussen de bovenkaak en de onderkaak. Een bovenprothese heeft, door de vorm van de bovenkaak, een betere houvast dan de prothese in de onderkaak. Een onderprothese geeft vaker klachten, doordat het draagvlak van de kaak veel kleiner is. Een loszittend kunstgebit zorgt voor ongemak tijdens het praten, lachen, kauwen etc.

Door het slinken van uw kaak kan een kunstgebit na verloop van tijd de houvast op de kaak verliezen en los gaan zitten of gaan schuiven. Er ontstaat dikwijls pijn. Bovendien ervaren prothese dragers sociale en functionele problemen tijdens eten, praten, lachen en hoesten. Als u problemen ondervindt met uw kunstgebit, kies dan voor een klikgebit. Een prothese op implantaten heeft meer draagcomfort dan een gewoon kunstgebit. Het klikgebit kunt u zelf uit de mond nemen en schoonmaken.

Kunstgebit op implantaten.

Als het kunstgebit vastklikt op de implantaten, beschikt u weer over een natuurlijke kracht om te kauwen en te bijten.
Een klikgebit is een prothese die wordt vastgeklikt op implantaten. U kunt implantaten het beste vergelijken met kunstwortels. Ze zien er uit als een schroefje en worden gemaakt van lichaamsvriendelijk materiaal, bijvoorbeeld titanium. De implantaten vervangen de afwezige tandwortels en worden onder plaatselijke verdoving – pijnloos – door een ervaren tandarts-implantoloog in uw kaak geplaatst.

Als de implantaten zijn vastgegroeid in het kaakbot, wordt begonnen met het maken van een nieuwe prothese. Uw nieuwe prothese wordt op deze implantaten vastgeklikt; daarmee heeft u een klikgebit. Deze zit ‘muurvast’ in uw mond. Toch kunt u hem gemakkelijk zelf in- en uitnemen.
Met een klikgebit behoort uw loszittend kunstgebit tot het verleden. U krijgt nagenoeg weer dezelfde gebitsfunctie terug, zoals u die vroeger had met uw eigen gebit. U kunt dus weer probleemloos praten, lachen, eten en afbijten.

Ons protocol voor klikgebitten

Een klikgebit is ook niet binnen een paar dagen klaar, er dienen een aantal behandelingen te worden uitgevoerd om het klikgebit goed passend te maken. Wij werken met een vast protocol:

  • Consult voor het bespreken van uw behandelplan (aanvraag bij uw zorgverzekering / afspraak maken).
  • Aanbrengen implantaten.
  • Rustfase 6 tot 12 weken waarin u gewoon uw oude prothese kunt dragen.
  • Vervolg afspraken voor het maken van een gewone en definitieve afdruk, relatiebepaling en passen proefopstelling.
  • Plaatsen klikgebit.
  • Controle en nazorg.

Heeft u al een kunstgebit en/of bent u geïnteresseerd in een klikgebit? Maak een afspraak voor een gratis intakegesprek. Het is geheel vrijblijvend en bedoeld om uw wensen te inventariseren en de behandeling toe te lichten.

Inschrijven?

Wij nemen doorlopend nieuwe cliënten aan! Klik op de knop hieronder voor meer informatie of om uzelf bij ons in te schrijven.

Inschrijven